Agentúra Moody's zmenila výhľad Írska z negatívneho na stabilný

21.09.2013 Celý región

New York 21. septembra (TASR) - Agentúra Moody's zvýšila výhľad Írska z negatívneho na stabilný. DPA uviedla, že agentúra v piatok (20. 9.) večer amerického východného času odôvodnila rozhodnutie ďalšími reformnými opatreniami, ktoré prijala dublinská vláda. Úverová dôveryhodnosť Írskej republiky zostáva podľa Moody's na doterajšej úrovni Ba1.

Írsko sa po troch štvrťrokoch, v ktorých jeho ekonomika klesla, znovu prepracovalo k rastu. Krajina je od vypuknutia finančnej krízy v roku 2008 v ťažkej finančnej situácii. V roku 2010 sa vyhla bankrotu len vďaka úveru 67,5 miliardy eur, ktorý jej poskytli EÚ, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). Program ich pomoci sa má skončiť ešte tento rok.

Reuters informoval, že v stredu (18. 9.) a vo štvrtok (19. 9.) sa v Dubline uskutočnili rokovania medzi írskymi vládnymi predstaviteľmi a predstaviteľmi EÚ a MMF o teste írskych bánk, ktorý by mal byť čo najzhodnejší s plánovaným hĺbkovým testom úverových ústavov v EÚ v roku 2014.

Test írskych bánk bude mať kľúčový význam pre skončenie medzinárodnej pomoci bankovému sektoru krajiny. Mal by potvrdiť, že írske banky v roku 2014 už nebudú potrebovať výraznú pomoc.
 

Vyberte región